En blogg om vad som händer på landet

Jämtland och Storsjöodjuret


skrivet den 11 dec av Admin, klockan:10:14
Har ni hört talas om Storsjöodjuret? Detta är nämligen ett odjur som sägs leva i Storsjön som är en stor sjö som ligger i centrala Jämtland. Det har pratats mycket om detta odjur som lever i denna sjö som är en mycket stor sjö. Det finns även en hel del dokumenterat kring detta med Storsjöodjuret också och det går väldigt mycket prat om detta också. Det finns de som tror på detta och de som inte gör det. Det har dock aldrig framkommit några fotografier av särskilt hög kvalitet på detta odjur och det är också främst därför det betraktas som en sägen. Men faktum är att odjuret faktiskt var fridlyst av Jämtlands länsstyrelse ändra fram till 2006 men det är det alltså inte längre. När jag var vid Storsjön såg jag inte något odjur men han eller hon kanske inte visade sig just då. Vad tror ni? Finns det ett odjur i Storsjön?

Mat


skrivet den 10 dec av Admin, klockan:10:13
Det som man känner till om Jämtland rent historiskt är att Jämtland har haft en frånvaro av en överklass vilket kanske också är anledning till att man har kunnat behålla väldigt mycket av det traditionella köket, det vill säga en bonde matkultur. Mycket handlar om mejeriprodukter när vi talar om den jämtländska maten och mycket handlar om bland annat olika ostar. Inte minst mesost och även messmör kommer ursprungligen från Jämtland. Har ni smakat det? Tycker ni om det? Själv tycker jag att både messmör och mesost är helt ok faktiskt. Något som jag däremot har väldigt svårt för är getost då den har en så stark doft. Jag har verkligen provat men jag tycker inte om det. Min pappa däremot är mycket förtjust i det och den jämtländska är naturligtvis favoriten. Men vem vet, jag kanske helt enkelt lär mig att tycka om det en dag.

Lodjur


skrivet den 09 dec av Admin, klockan:10:12
Det finns ett djur som jag tycker förtjänar ett alldeles eget inlägg i den här bloggen om Jämtland och det är nämligen lodjuret. Lodjuret brukar ibland även förkortas med bara lo och är alltså det största kattdjuret som återfinns i Skandinavien. Lodjur är ganska vanligt förekommande på många platser runt om i Sverige och då i synnerhet i Jämtland där chanserna är större än på många andra platser att man ska få se ett lodjur. Detta är för mig ett mycket fascinerande djur och ett djur som enligt mig är mycket exotiskt av någon anledning och jag har fortfarande svårt att förstå att detta fantastiska djur finns i Sverige. Jag skulle så gärna vilja se ett lodjur i verkligheten. Jag vet egentligen inte så mycket om lodjur så jag kan liksom inte säga hur pass vanligt eller ovanligt det är att man faktiskt får tillfälle att se detta fantastiska djur.

Djur i Jämtland


skrivet den 08 dec av Admin, klockan:10:12
Det går inte att komma ifrån att älgen är ett djur som återfinns i hela Jämtland även om det kanske är lite mer ovanligt i de västra delarna av landskapet. Jag skrev ju om hällristningar tidigare och det är ju ingen slump att det kanske var just älgar som finns ristade i dessa stenar. Älgen har haft och har fortfarande en stor betydelse i Jämtland och en sak som jag finner som mycket intressant är att man i dagligt tal kan höra jämtar prata om djur och med det referera till just älgar. Utöver älgen kan man säga att landskapet är rikt på björnar och här finner man också den så kallade brunbjörnen. Jämtland är faktiskt det landskap där man hittar den största björnstammen i hela landet. Jag har aldrig i hela mitt liv sett en björn men visst skulle det vara roligt men naturligtvis även skrämmande.

Samer i Jämtland


skrivet den 03 dec av Admin, klockan:10:07
Samer har funnit i Jämtland under en mycket lång tid. Det man vet är att samerna i Jämtland har bott där i flera hundra år. Dock så vet man inte exakt hur många men länge är det i alla fall. De samer som vi hittar i Jämtland är sydsamer och deras språk är sydsamiska. Det finns ett till samiskt språk som kallas för nordsamiska och skillnaderna mellan dessa språk är stora. Det man vet är att de norra delarna av Jämtland tidigare kallades för finnmark vilket i praktiken betyder att det var samiskt område. De andra delarna av Jämtland, det vill säga de södra delarna fick troligtvis en samisk befolkning någon gång under 1500-talet. Det är just till den sydsamiska kulturen som jojken hör till som jag själv tycker är så vackert och detta är verkligen en kulturskatt som vi ska vara stolta över.

Fångstgropar


skrivet den 02 dec av Admin, klockan:10:05
I det förra inlägget skrev jag om Jämtland och dess hällristningar. Det som är intressant är att man i Jämtland ofta i närheten av dessa hällristningar kan se det som man kallar för fångstgropar och dessa finns det många av i Jämtland. Man räknar med att det finns så många som ungefär 10 000 kända sådana här i Jämtland vilket är mest i hela Skandinavien faktiskt. Vad är då fångstgropar kan man ju fråga sig. Man kan säga att detta är jaktgropar som man såg till att placera på platser där man visste att älgar bland annat rörde sig. När man säger grop så tänker nog många av oss på en luten grop men detta är alltså i faktum i detta falla då det här ibland kan röra sig om gropar som sträcker sig så långt som flera mil. Jag personligen kände inte till dessa fångstgropar och hade inte heller sett några förrän jag kom till Jämtland.

Bräcke lite folk på stor yta


skrivet den 26 nov av Admin, klockan:09:59
En idyll som få vet om och som ligger i hjärtat av Jämtland är Bräcke kommun. Med en yta lika stor som Gotland är det cirka 8000 som trängs på denna stora ytan. Rikligt med skog blandat med stora sjöar är detta en idyll för de som söker avskildhet, men samtidigt spänning och äventyr. Bräcke kan även erbjuda ett fjärilsmuseum, det som från början bara var en enda stor skokartong är idag ett mästerverk till museum med över 6000 fjärilar fördelat på 370 arter i sitt museum på Hucksjöåsen. Vill man vandra är detta pltsen för alla. Forsaleden, Kyrkvägen, Mittnordenleden, Helvetesbränna eller Skravliestigen. Det är bara att välja vilken typ av natur man vill ta del av och hur långa man orkar gå. Staden erbjuder även rejäla kanotleder och annan spänning i form av väldigt många grottor att besöka. Så passa på och upptäck en pärla som förtjänar besök och som tar hand om alla på llra bästa sätt.

Storlien


skrivet den 25 nov av Admin, klockan:09:58
Att blogga om Jämtland är det självklart att nämna Storlien. Denna klassiska fjällmark med otroliga fjälltoppar och rent magisk natur. Med Storliens högfjällshotell som bas kan du sedan välja och vraka bland sevärdheter och olika typer av aktiviteter. Stora och underbara vandringsleder, skidspår för både längre och kortare utfärder. Oavsett årstid finns det möjligheter både för dig som är ensam eller för hela familjer. Köra hundpann eller ut på pimpelfiske är andra roliga och givande aktiviteter som finns tillgängliga. Vid en här årstiden nu när snön börjar smälta kan man istället för att åka skidor ge sig ut på mountainbiketurer eller bara ren fjällvandring. 192 rum har hotellet att erbjuda er. Enkel, dubbel och stora familjerum finns att erbjuda. Vill man även lyxa till det kan man hyra egna små sviter där man har tillgång till eget vardagsrum eget kök. Därfrö passa på och upplev Storlien när ni ändå är i Jämtland av andra orsaker.

Jämtlands Bryggeri


skrivet den 23 nov av Admin, klockan:09:58

Stora län som vill synas mycket och göra reklam för sig själva måste ofta ha något som sticker ut eller som fångar ens uppmärksamhet och ett av dessa i Jämtland är deras bryggeri. Ett bryggeri som nu har 15 år på nacken, men är redan vida berömt både här hemma och utomlands för sina tiotals olika ölsorter de redan har tagit fram och har under tillverkning. Med en årlig produktion på över 700.000 liter har detta i förhållande till andra bryggerier redan tagit hem över 122 priser trotts sin ungdom på Stockholm Beer and Wiskey festival.

Något som även detta bryggeri vill lyfta fram är att all deras öl är färsköl och det är då bara filtrerat och inte pastöriserat. Detta med att de heller inte innehåller några konserveringsmedel gör att deras öl inte har samma livslängd som många övriga. Därför vill de att man ska njuta av deras nya öl så fort som möjligt och att jag själv hellre väljer en kall cider så ska jag prova deras öl för det jag sett hittills och vad de har att erbjuda det kittlar faktiskt lite.


Landskapsskämt


skrivet den 23 nov av Admin, klockan:09:57
När man vill pilkas lite och reta varandra beroende vart man bor, det tycker jag att man kan bjuda på och då även i en blogg. Det viktiga är att det inte spårar ur eller blir rena angrepp på personer eller andra som kan såras. Rena landskapsskämt det kna jag inga, emn jag ska försöka komma på några här små gliringar. Att småläningar alltid är små och snåla och fisförnäma det känner vi till. Att bo i Norrbotten kan ju heller inte vara enkelt. Leva där i kylan längst ner i botten. Synd är det även om Gästrikland. Knappt några bofasta invånare, bara en massa gäster. För att inte säga Medelpad, medelmåttiga invånare som är nöjda med det minsta lilla. Till sist har vi Jämtland. Hur kul är det att inte kunan åka pulka med sina barn på vintern. Ett jämt och plant område utan backar. De landskap jag inte nämnde sjä